dilluns, 29 de juny del 2009

CCOO ESTEM EN MARXA

El divendres 26 apareixia el següent titular a la premsa: “Sabadell, Terrassa, Manresa y Manlleu negocian su fusión”. L’article en qüestió establia, a més, que “las conversaciones, que se encuentran en una fase muy avanzada, se iniciaron hace ahora dos meses y cuentan con el aval del Departament d’Economia de la Generalitat y del Banco de España”. No oblidem, a més, que el mateix divendres a Madrid s’aprovà, per part del Govern, el Decret Llei que crea el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) que serà el fons encarregat d’injectar capital en aquelles entitats que tinguin problemes de solvència, i que el Govern ha supeditat aquestes ajudes als processos de fusions que siguin necessaris per tal que les empreses guanyin el volum suficient per poder sobreviure a la crisi econòmica actual.

Des de CCOO no volem ni confirmar ni desmentir la veracitat d’aquest article. El nostre únic objectiu és, com ja hem reiterat en diverses ocasions, defensar els drets dels treballadors, i és en aquesta direcció en què estem treballant.

Els representants dels treballadors per CCOO als Consells d’Administració d’aquestes quatre caixes ens hem dirigit a cadascuna de les direccions per tal de manifestar clarament que, per CCOO, qualsevol procés d’aquest tipus no pot comportar una pèrdua de llocs de treball ni un deteriorament de les condicions laborals dels treballadors de la nova caixa resultant. Tanmateix hem deixat molt clar a les direccions que per garantir que aquestes condicions no es vegin malmeses és necessari que s’acordi amb la representació laboral un protocol laboral de fusió que reculli les condicions en què realitzaran la seva feina els treballadors de la nova caixa.

D’altra banda, Joan Carles Gallego, secretari general de CCOO de Catalunya, es va dirigir al conseller d’Economia i Finances de la Generalitat, Antoni Castells, per tal de transmetre-li que en qualsevol procés d’aquest tipus és necessària la participació directa dels representants dels treballadors així com quines són les condicions que posa CCOO per tal de donar suport a qualsevol reestructuració del sector.

CCOO ja estem treballant, tant en aquest possible procés de fusió com en d’altres que es puguin produir, per tal de garantir l’assoliment d’aquests objectius que per nosaltres són irrenunciables i sense els quals CCOO no donarà suport a una possible fusió, ans el contrari, si no es garanteixen aquestes condicions CCOO s’oposarà fermament a qualsevol procés.

Els nostres condicionants, com ja hem dit en d’altres ocasions, són:

  • Garantia de viabilitat econòmica de la nova caixa o noves caixes resultants des d’una posició de major solvència i rendibilitat.
  • Manteniment dels llocs de treball.
  • Signatura d’un acord laboral previ que garanteixi les condicions laborals de les plantilles.
  • Respecte a l’autonomia de decisió dels òrgans de govern de les caixes.
  • Manteniment de la naturalesa jurídica i de la seva funció social.
PDF comunicat en PDF