divendres, 27 de febrer del 2009

IMPORTS MERITATS A 31.12.07

Davant dels dubtes que alguns companys i companyes ens han plantejat arran de la proposta de la caixa de fer efectives les pagues que van quedar ajornades (o millor diríem substituïdes) quan es van signar els Acords Laborals 2007/2010, volem informar-vos dels següents punts:

Per Conveni hem de cobrar:
2 pagues d'estímul a la Producció (es cobren a l'octubre i el període de meritació és de l'1 de gener al 31 de desembre de l'any en curs).
2 ½ de Beneficis (es cobren al març i el període de meritació és de l'1 de gener al 31 de desembre de l'any anterior).
1 paga de Nadal (el període de meritació és de l'1 de gener al 31 de desembre de l'any en curs).
1 paga de Juny (el període de meritació és de l'1 de juliol de l'any anterior al 30 de juny de l'any en curs).

Per tant, a 31.12.07 ens restaven per cobrar:
2 ½ de Beneficis (que hauríem d'haver cobrat al març del 2008).
½ de Juny (que hauríem d'haver cobrat al juny del 2008).

Aplicant als Acords l'opció recollida en Conveni per canviar el sistema de pagament (que enteníem que millorava la situació precedent), es va pactar que, a partir de l'1 de gener del 2008, totes les pagues es cobressin senceres dintre del mateix any (incloses les de Beneficis i la de Juny). Això vol dir que a 31 de desembre del 2008 la caixa ens havia liquidat prorratejades la totalitat de les 18,5 establertes per Conveni. D'aquesta manera, el personal incorporat a la caixa a partir de l'1 de gener del 2008 gaudeix del cobrament de les 18,5 pagues des del primer moment, mentre que abans només en cobrava la part proporcional durant el primer any.

És a dir, amb el canvi de la forma de pagament (prorratejat), la caixa va avançar el mateix import que havia quedat pendent el 31.12.07. Per això no hem deixat de cobrar mai les 18,5 pagues.

La caixa, a l'hora de signar els pactes, tenia dues opcions:
a) Liquidar les pagues que restaven pendents a 31.12.07, cosa que hauria significat pagar per duplicat aquests imports.
b) Pagar cada any les 18,5 pagues i deixar les que estaven pendents a 31.12.07 per liquidar-les en el moment de l'acabament de la relació laboral (en definitiva, el que entenem per quitança o "finiquito").

Aquesta última va ser l'opció finalment decidida per la Direcció en aquell moment. Com a explicació complementària, es va signar un annex als Acords, en el qual s'especifica la composició de la quantitat ajornada (el podeu consultar a la Biblioteca/Recursos Humans/Relacions Laborals/Acords amb el Comitè d'Empresa). Ara és la nova Direcció la que ha pres la iniciativa de liquidar-les enguany, sense esperar a l'acabament de la relació laboral. La Representació Laboral hem posat com a condició que l'abonament es faci aplicant l'increment salarial fixat per Conveni (2%).

PDF comunicat en PDF