dijous, 26 de març del 2009

INTERVENCIÓ AL CONSELL D'ADMINISTRACIÓ

Sr. President, Srs. Consellers i Sres. Conselleres,

Els representants dels treballadors de la caixa, ens veiem en l’obligació d’acudir al Consell amb la finalitat d’exigir el compliment del Conveni Col·lectiu Sectorial de les Caixes d’Estalvis per als anys 2007-2010.

Des de fa 10 anys, els successius convenis han establert que anualment les taules salarials s’incrementaran segons l’IPC previst pel Govern i, en el cas que l’IPC final fos superior a la previsió, s’aplicaria la clàusula de revisió per l’excés corresponent.

És la mateixa fórmula que s’aplica en la revisió de les pensions públiques, per establir una analogia.

Tradicionalment, els salaris han crescut finalment, d’acord amb l’IPC final, per damunt de la previsió del 2%, i sempre hem perdut part del poder adquisitiu, ja que les revisions, amb efectes retroactius, s’han fet a l’any següent. Però els treballadors hem respectat les regles del joc establertes en els pactes del Conveni. És veritat que l'IPC final de 2008 fou de l'1,4%. Hem recuperat un 0,6% de poder adquisitiu. Però també cal recordar que l'IPC interanual a juliol de 2008 era del 5,4%, i la inflació mitjana de l'any 2008 ha superat el 2%.

Aquest any 2009 ens trobem també davant la hipòtesi que l’IPC pugui ser inferior al 2%, xifra amb la qual s’han elaborat totes les previsions dels Pressupostos Generals de l’Estat. I ara les direccions de les caixes, a través de la patronal ACARL, posen en qüestió el mecanisme pactat d’increment salarial i no han procedit a l’increment preceptiu del 2% a les taules salarials.

Creiem que en aquests moments en què s’exigeix al màxim per sortir de la crisi a tota la plantilla, és inversemblant que se li negui allò més elemental dels drets del treballador: l’abonament puntual del salari pactat en el Conveni.

És per tot això que demanem al Consell, amb la finalitat de tranquil·litzar el personal de la caixa i de donar una imatge de normalitat davant de la clientela i de la societat en general, que s’acordi l’aplicació immediata de l’esmentat 2% sobre les taules salarials i tots aquells conceptes que són objecte de revisió conjuntament amb el salari base, amb efectes de l’u de gener de 2009.

PDF comunicat en PDF