dilluns, 1 de març del 2010

RATI1, 20x7, ... CAL ACTUAR AMB PRUDÈNCIA

Mentre la plantilla viu amb una gran incertesa el procés de fusió, incertesa provocada per les direccions, que s’han enrocat en les seves poltrones amb uns sous, en alguns casos, d’autèntic escàndol, algunes ments privilegiades de la nostra Caixa no tenen altra feina que buscar la millor manera de pressionar desaforadament el personal. De què tenen por alguns directius?

Del “rati 1” (veure nota 1) tenim una col·lecció de correus electrònics adreçats al personal que només poden ser qualificats de “mobbing”, donada la seva intensa periodicitat i les amenaces implícites que contenen. Inacceptable.

Del “20x7”, la seva perversitat és enorme. Només hi ha 5 dies hàbils per setmana, a raó de 7 hores diàries excepte els dijous d’hivern (algú no sap comptar i si en sap, demostra la seva baixesa moral), alguna setmana hi ha menys dies hàbils i no es consideren les baixes ni les vacances. És un objectiu forassenyat i trampós, per dir-ho suau.

Cal conservar la salut, física i mental, i no acceptar les barroeres pressions rebudes. No es pot caure en la temptació d’intentar assolir, sigui com sigui, objectius que són inassolibles.

Volem recordar la prudència amb què cal actuar si no volem ser objecte de l'obertura d'expedients amb possibles sancions. No és la primera vegada que parlem de la política disciplinària aplicada a la Caixa, perquè considerem que és molt important que els empleats i empleades siguem conscients dels riscos personals i professionals que acompanyen la nostra tasca diària i del dret que tenim a defensar-nos de qualsevol imputació de faltes sancionables.

Recomanem a tothom que, davant del més petit indici de ser objecte d'aplicació de la política disciplinària, us poseu immediatament en contacte amb CCOO, per tal de rebre suport i assessorament des del primer moment. És molt important comunicar a Recursos Humans, directament o a través del sindicat, de la condició d'afiliat, perquè, per prescripció legal, els afiliats i afiliades tenen dret a la presència d'un representant sindical en tots els tràmits de l'expedient. La Direcció no us ho preguntarà, perquè la pressió que pot exercir és més gran si no feu ús dels vostres drets.

La importància de l'afiliació es fa evident especialment en aquests casos, ja que canvia molt d'enfrontar-se tot sol a una situació tan angoixant, a fer-ho amb el suport i l'assessorament convenient. No ens cansarem de repetir-ho: potser no farem tants objectius, però conservarem la feina. Ningú no pot ser acomiadat per no complir els objectius o per no anar-hi a les tardes. L'afiliació et garanteix estar permanentment informat dels teus drets i et dóna assessorament individual i defensa jurídica.

Nota 1: El terme ràtio, segons el Consell Supervisor del Termcat, és el "quocient entre magnituds que tenen una certa relació i que per aquest motiu són comparades, ja siguin d'un o diversos exercicis econòmics". Es tracta, de fet, d'un mot anglès pres del llatí. En català s'accentua perquè s'ha adaptat a les regles d'accentuació gràfica de la nostra llengua: és una paraula esdrúixola perquè la i precedida de consonant no forma diftong (rà-ti-o). La forma "rati" és una catalanització no admesa. Recordem, a més, que el mot és de gènere femení: la ràtio i no el ràtio.

PDF comunicat en PDF