dimarts, 23 de febrer del 2010

ACLARIMENTS SOBRE PREJUBILACIONS

Cinc minuts abans de finalitzar la reunió de la mesa negociadora del dia 19.02.2010, les direccions van llençar sobre la taula una nova proposta de prejubilacions orientada a aconseguir un tractament fiscal més beneficiós per l’entitat. Sembla ser que els assessors externs i els responsables d’aquestes àrees de les tres caixes, no havien calculat correctament l’impacte fiscal de l’oferta pactada al principi d’acord.

Aquesta oferta passa per dues opcions, que són excloents entre elles:

  • Manteniment aproximat de l’oferta del preacord, amb alguna modificació per evitar l’increment de la fiscalitat que ha de suportar l’Entitat.
  • Cobrament per l’empleat del percentatge de salari pactat, però no l’import del conveni especial ni les aportacions al fons de pensions. L’empresa pagaria el Conveni Especial fins als 64 anys i faria anualment les aportacions al fons de pensions. A canvi, l’empresa ofereix buscar una garantia que permetés, cas de que s’arribés a endarrerir la jubilació, poder fer front parcialment a la incertesa que provoca aquest fet.
Per a l’empresa aquesta segona opció suposa un gran estalvi per tres vies: obté el rèdit financer d’aquests imports, estalvia impostos i deixa de pagar el pla de pensions i el conveni especial en els casos de prejubilació, invalidesa o defunció de l’empleat abans dels 64 anys. L’empleat, en canvi, perd l’efecte financer que suposa poder capitalitzar aquests imports i l’efecte fiscal que obtindria si aportés aquestes quantitats a un pla de pensions, per exemple.

Recomanem a tots els representants dels treballadors a la mesa negociadora que no es deixin enlluernar per ofertes d’última hora que aparenten afegir garanties però amaguen perjudicis econòmics financers i fiscals per als empleats. Convé fer una lectura molt més acurada de tot allò que ens porten a la mesa.

CCOO considerem que cal millorar aquesta proposta per tal de poder valorar-la positivament respecte al que ja estava pactat al principi d’acord.

PDF comunicat en PDF